Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Hoky, to neni vidlacka anglictina, to je Appalachian English, ironii je, ze to je pozustatek opravdove anglictiny, kdy se jeste treba pouzivalo I don't want nothing' - dvojity zapor. Chapu, ze pro cloveka, ktery neni ve styku s anglictinou pouzivanou mimo velka mesta je tohle docela prekvapeni.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den autore, v tomto Vašem textu jste to s kritičností trochu přehnal a začínám mít obavu, že s takovou brzy skončíte před zdejším samozvaným Výborem pro neamerickou činnost. Chtělo by to pro větší vyváženost si více všímat i pozitiv tohoto kontinetu. Obecně totiž platí, že domorodci jsou velmi citliví na kritiku své země byť i částečně oprávněnou a reagují velmi emotivně. Je tomu tak samozřejmě i u nás. Všichni víme, že čistota a komfort cestování třeba v našich vlakových soupraách není v průměru nic moc. Ale běda, jak na tento problém poukáže cizinec! Reagujeme podrážděně ve smyslu "...tak ať sem nejezdí - když mu to tady nevoní...a vůbec, stejně tomu tady nerozumí...!" Nepřipomíná Vám to některé treakce pod Vaším textem? Zkuste trochu odlehčit a napsat třeba něco na téma níže, pokud jste se s něčím podobným už taky na svých cestách po USA setkal:

https://refresher.cz/78443-Muz-placl-redaktorku-americke-televize-po-zadku-hrozi-mu-rok-vezeni-za-sexualni-obtezovani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

2 2
možnosti
MH

Ano, máte dobrý postřeh. Ale víte, co je zajímavé? Píšu pořád stejně. Psal jsem takhle o Maďarsku, o Balkánu, o Albánii a dokonce i o Itálii, což je moje druhá domovina. A nikdy to nikomu nevadilo. Ale jakmile začnu psát o USA, hned se zvedne obrovský zástup amerických svazáků, kteří mají potřebu mě poučit, jaký jsem hlupák, protože jsem nic nepochopil a jenom kritizuji. Odlehčené to je a je to psané hodně s nadsázkou. Inteligentní lidé na úrovni to pochopí a na těch ostatních mi nezáleží. Ale díky za podporu ;-D

0 0
možnosti
IS

A ještě jednu poznámku. Ano, žiju v té nejlepší zemi světa, která mě akceptovala a dala mi možnosti, které mi socialistické Československo nemohlo poskytnout. A za to budu této zemi vždy vděčna. Ale tomu Vy, vážený pane nemůžete rozumět.

1 1
možnosti
MH

Kdepak, já nemohu rozumět vůbec ničemu, protože všichni odborníci na všechno, žijí jenom v USA. To už jsem dávno pochopil, drahá paní Seifertová. Tak pěkný den.

0 1
možnosti
IS

Pane Hruško, ona vzdělanost neznamená inteligence. Já jsem chtěla být slušná, ale po vašem útoku (upjatá emigrantka v milované Americe) Vám řeknu na rovinu, že o té zemi víte pendrek a jen pomlouváte. Podívejte se na hodnocení od lidí, kteří o té zemi něco ví a ne jako Vy, z rychlíku. Vždy mě pobaví, když se nějaký "chytrolín" dostane z české doliny a začně vypisovat svoje rychlorozumy. S těmi domy jen na vysvětlenou, a to svědčí o tom, že nic nevíte. Já jsem napsala, že protože se Američané stěhují za prací průměrně každých 7 let, musí být domy postaveny levněji než v Evropě, jelikož si nemohou dovolit být připoutáni na jedno místo drahým domem. Tak jako mnoho ostatních věcí jste to naprosto nepochopil. A když jsem svým žákům v hodinách AJ vysvětlovala princip 4way Stop, sami mi řekli, že by se u vás v Česku pozabíjeli. To nebylo z mé hlavy. A mimo jiné, vrátili jsme se po 25 letech ve Státech na 15 let zpět (na výzvu presidenta Havla v Americkém Congressu) a po té co jsem tady řídila, jsem si v Česku za volantem připadala jako na divokém západu. 3x mě nabourali do kufru, jednou na kruhovém objezdu mě vzal jeden pán, který pravděpodobně neovládal Vámi vychvalovanou organizaci provozu do dveří a světe div se, ve všech případech to byla vina na straně druhého. Tak mi prosím nevykládejte, jak jsou Češi ohleduplní. Dovolím si říci, že znám poměry jak v Česku tak i v Americe, a v té druhé zemi podstatně lépe, neboť zde žiji už dalších skoro 11 let , tedy suma sumárum 36 let.Vaše předcházející články si přečtu a doufám, že tam najdu trochu realitnější hodnocení. Samozřejmě, máte svobodu vyjádřit svůj názor a tam Vám nikdo nebere, ale přesaňte se čertit, když Vám to někdo kvalifikovanější než Vy, nespolkne i s navijákem. Have a nice day!

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

velmi zajímavé, karma R^

1 3
možnosti
LF

L71u41k10a89s 96F96i86k47r

15. 12. 2019 6:35

Rocky Bottom = Kamenne dno. Chce se to trochu vic ucit anglictinu.

2 1
možnosti
Foto

Slovo "bottom" to může mít víc významů, včetně toho z., ale třeba taky konec. V případě místního názvu těžko říct, a možná to ani nikdo neví. Etymologie místních názvů je i u nás někdy dost zajímavá.

1 0
možnosti
PK

Moc zajímavý stavby, nikdy jsem tam nebyl, díky za příjemný obrázky a doprovod k nimR^

1 0
možnosti
PK

Nádhera,vždy mi podobný blog vrátí vzpomínky na můj start ve státech nejprve divný záchody, pak řízek zapečen se špagetami a roztrklé máslo na bagetě . chaos v NY, radosti na zápasech Eagles na Financial Field atd.atd. na parky jsem moc času neměl,bo se tam pracuje s trochu jinou razancí než u nás. Díky a karma za blog.R^

1 0
možnosti
Foto

Shodou okolností jsme byli ve Smokey Mountains letos. S přírodou, jídlem, dopravou je to tak, jak autor píše. Nicméně to beru jako americký kolorit, jsme na to připraveni a dalo by se říci že si to užíváme např. při objevování nových a nových tipů rychlého občerstvení.

Co se dopravy týče, tak jsem nikde v Evropě neviděl lidi jezdit tak ohleduplně jako v Americe. Můžete se zakoukat do mapy a zpomalit na polovinu poloviční rychlosti, stále se drží nějakých 30 metrů za vámi a netroubí. Předjede jen zřídkakdy. O nějakých posuncích nemluvě. Až jsme se občas zastyděli, co to provádíme.

S nějakým nepřátelským či opovržlivým chováním lidí jsme se ale nesetkali.

7 0
možnosti
MH

S tou dopravou jednoznačně souhlasím. Lidi tam jezdí opravdu velice opatrně. Otázka je, zda to není těmi poměrně mastnými pokutami nebo velkými problémy v případě nehody. Já jsem nepsal, že by se tam lidé chovali obecně nepřátelsky. Ten jeden příklad byl spíš pro zpestření s pro pobavení. Ale také bych si nedovolil říct, že ti lidé jsou nějak extrémně pohostinní. Tedy s výjimkou původních obyvatel a současných přistěhovalců. Ti byli v pohodě vždycky.

0 1
možnosti
IS

Pozorně jsem si přečetla článek pana Hrušky a především jsem se zastavila u jeho vyjádření o "vidláčtině", neboli angličtině , které nerozuměl. On asi zapomněl na to, že Pražáci nerozumí Moravákům či Slezanům, o Brňácích ani nemluvím. Čekal snad "The Queen's English"? Netřeba pomlouvat. Podivoval se tomu jak funguje siť cest a dálnic a neustále kritizoval a vracel se co a jak v Evropě a zřejmě zapoměl na to, že když někdo cestuje v zahraničí, je prostě v jiné zemi a "jiný kraj, jiný mrav". Snad by bylo pro něj lepší zůstat doma. Co se týče 4stop signs Češi by se asi pozabíjeli, jelikož každý musí být všude první. A být jím, tak bych nezesměšňovala "southern hospitality", ti lidé jsou všude fakt milí a někteří čeští křupané by se jen mohli přiučit. Byla jsem v té oblasti a Smoky Mountains jsem také navštívila takže vím, o čem mluví. Kruhové objezdy, evropská specialita tady není proto, že Američané nikdy nepochopili jejich použití, jak pan Hruška tvrdí, ale není to zapotřebí, je tady dost prostoru a není tu všechno namačkané jako v Evropě. Dřevěné domy jsou tady staré i více než sto let a stále stojí. Důvodem, proč se tady staví ze dřeva je,že je to rychlé a vzhledem k mobilitě Američanů za prací, levnější, než stavět domy jako v Evropě, v nichž musíte strávit celý život, protože se z nich vzhledem k nákladům, nemůžete vystěhovat. Ocenila bych, kdyby pán méně kritizoval a méně se snažil zesměšňovat. Na vědce a universitního pedagoga je to trochu low a trochu více pokory by nevadilo. Když jsme se na 15 let vrátili do Česka, byla jsem daleka toho, abych jen nacházela to co je "exotické" tedy pro mě a nedivila se na každém kroku.A pomlouvat, jak to děláme my v Americe, tak to už vůbec ne. Je toho mnoho co bych chtěla komentovat, ale počkám si na další díl.

7 1
možnosti
PM

P23a20v71e39l 26M29a65c80h

15. 12. 2019 1:32

Pani Ilono, absolutne s vami souhlasim. Jezdim po statech uz poslednich 50 let a mohu jen rict ze specialne lide na jihu jsou velice pratelsti a hodne napomocni. Jen pro ilustraci, jel jsem z Floridy na sever a mel problem s termostatem. Kazdou chvili nase auto zastavilo protoze se prehrivalo. Jen jsem zastavil uz tam byli lide nabizejici pomoc. V Cesku nam nezastavil nikdo kdyz se nam porouchalo auto. Napsal bych to asi takto, kdyz se tam panu autorovi tolik veci nelibi tak proc se nesebere a nejede domu? Zesmesnovani lidi kdyz o nich ani nic nevi a vlastne pomlouvani je ubohe a hloupe.

3 1
možnosti
  • Počet článků 36
  • Celková karma 15,81
  • Průměrná čtenost 1096x
Každý rok se snažím využít dovolenou k cestám za dobrodružstvím a proto jezdím většinou tam, kam se běžný český turista nechystá nebo kam se většinou nechystá na vlastní pěst. Zásadně nejezdím s cestovními kancelářemi a snažím se vždy všechno organizovat sám, často dost "na punk".