Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Londýnské výletování (5) Kde se skvěle najíst a kam vyrazit na nákupy.

Poslední, nejdelší, díl našeho londýnského výletování se bude věnovat tomu nejlepšímu, proč do Londýna vlastně jet a to pochopitelně jídlu. Kromě toho, projdeme i pár obchodů a míst, která se nepodařilo nikam jinam zařadit.

Nebudeme si nic nalhávat. Hlavní důvod, proč tak rádi jezdíme do Londýna, je především jídlo. Naše klasická hláška je, že "jezdíme do Londýna na knedlíčky". Tedy, abyste tomu správně rozuměli, jezdíme sem na Dim Sum, protože v Praze prostě nic srovnatelného neseženete. Co přesně znamená výraz Dim Sum, vysvětlím za chvilku, nebojte. Velmi často slýchám, že je jídlo v Londýně nekřesťansky drahé, protože "přece nedám za rybu s hranolkama čtyři stovky, nésu Rothschild". Tento přístup mi přijde strašně smutný. Asi je to tím, že my Češi jsme ještě pořád trochu ten nechvalně proslulý řízkový národ, co má pocit, že každá uškudlená koruna se počítá i na dovolené a lepší vlastní zásoby z domova, než cizácká drahota. Jestli vám ale mohu doporučit, vykašlete se na to, přestaňte těch pár dnů, přepočítávat libry na koruny a uvidíte, že si přivezete daleko barvitější a voňavější zážitky a pochopitelně i spokojenější bříška. 

Cupcakes potkáte v Londýně na spoustě míst a jsou prostě úžasné, takže neváhejte a ochutnejte. Jediný problém je, že nejde ochutnat všechny.

Obecně se o britské kuchyni někdy říká, že nestojí za moc a proto se leckdo může ptát, proč vlastně jezdíme za gastronomickými zážitky zrovna do Británie. Londýn je ale svět sám pro sebe a kromě toho, i ta poněkud opovrhovaná britská kuchyně, nám tu v drtivé většině případů moc chutnala. Jestli není Londýn světovou gastronomickou metropolí číslo jedna, tak je minimálně v první trojce a je to prostě znát na každém kroku. Najdete zde naprosto všechny restaurace, které si jenom dokážete představit a v drtivé většině těch národních, zde vaří pochopitelně pouze originální kuchaři. Pro nás je to stále tak trochu sci-fi, ale tady prostě platí, že v čínské restauraci vaří Číňané, v italské Italové, v íránské Íránci a tak dále.

Tohle jsou Dim Sum neboli "dotek srdce", což jsou většinou malé plněné knedlíčky, ale mohou mít i celou řadu jiných podob. Tyhle byly prostě úžasné.

Osobně jsem z Prahy zvyklý, že například čínské restaurace u nás provozují téměř výhradně Vietnamci, protože pravých Číňanů v Praze zase tolik není. Tady je to naopak. Je zde spousty Číňanů a Vietnamci jsou v jasné menšině. Proto jsou zde vietnamské restaurace poněkud raritní. Ale není to jenom o asijských chutích, je to globální všudypřítomné gastronomické food porno a garantuji vám, že na to, abyste si vymysleli restauraci nebo bistro, které byste v Londýně snad nenašli, nemáte zkrátka dost fantazie. Bez urážky. Dovolte mi tedy, abych vás vzal na krátký výlet po místech, které snad uspokojí vaše chuťové buňky.

Borough Market

Začneme hezky v poklidu na menším trhu Borough Market, který najdete hned vedle London Bridge. Tento trh můžete navštívit například spolu s návštěvou mrakodrapu Shard nebo když půjdete z Tate Modern k Tower Bridge, kdy to budete mít krásně po cestě. Většina trhu je zde schovaná pod železniční křižovatkou a kromě stánků s hotovými pokrmy zde najdete i spoustu stánků s potravinami, ovocem a zeleninou a dalšími produkty. Dnes již původní budova tržnice zdaleka nestačí a tak některé stánky naleznete i v přilehlém okolí.

Na Borough Market najdete prakticky cokoli, ale stánek, specializovaný jenom na houby, mě docela překvapil. Tím spíš, že jsem většinu těch hub vůbec neznal. Ale údajně byly všechny jedlé.

Nebojte se, že byste netrefili. Pokud se totiž budete okolo Borough Market pohybovat v čase okolo oběda, už ve značné vzdálenosti budete potkávat desítky kravaťáků a sekretářek, jak si nesou v krabičce oběd, aby si ho vychutnali na některé z přilehlých laviček nebo na nábřeží Temže. Pak tedy stačí jít proti proudu davu a ve finále po čichu. Borough Market totiž, vzhledem ke své poloze uprostřed kancelářských budov, slouží místním úředníkům jako taková závodní jídelna. Tedy, upřímně, dost jím to závidím. Já si ze zdejších několika návštěv pamatuji především skvělé těstoviny se sýrovou omáčkou, jejichž styl přípravy ten Ital ve mě zcela zavrhoval, ale které byly prostě božské. Velká porce za šest liber, to je podle mě dost za lidovku.

Southbank Food Market

Kousek od nádraží Waterloo, hned za Royal Festival Hall, najdete něco, co se vzhledově a uspořádáním hodně podobá našim farmářským trhům. Všude tu najdete klasické čtvercové stany a tím tak podobnost končí. My jsme tu vždy našli hodně národních kuchyní, mezi nimi třeba i francouzskou, tyrolskou, maďarskou, perskou a další, vše ve špičkové street food kvalitě.

Tohle objevila Domča v jednom stánku. Byly to kousky ovoce v čokoládě, přelité čokoládou s čokoládovými kuličkami. Bylo to šíleně dobré.

Dodnes si pamatuji francouzské kluky, kteří tu na grilu dodělávali konfitovaná kachní stehna, aby je potom servírovali s karamelizovanou červenou cibulí v bagelové housce jako opulentní burger. Bratru za osm liber, ale zážitek to byl mimořádný.

Eat + Pret a Manger a další rychlá bistra...

Když jsem byl v Londýně poprvé, někdy v roce 1992, byl pro nás velký hit britský McDonald's a jeho tehdejší nabídka, která se dost zásadně lišila od té pražské. Dnes je ale mekáč už naprosto out a proto, pokud se potřebujete při vašich toulkách Londýnem rychle občerstvit, zajděte do některého z desítek bister, z nichž nejvíce zastoupené jsou Pret a Manger nebo Eat.

Klasická svačinka v Pret a Manger vás zachrání od smrti hladem, ale hlavně se jedná o kvalitní a velmi dobré jídlo, i když ve formě fast food.

Oba dva řetězce jsou si v mnohém podobné a obě značky provozují desítky bister po celém Londýně, takže na ně narazíte doslova na každém rohu. My jsme si je vyloženě zamilovali, protože nás několikrát zachránili od smrti hladem, několikrát od umrznutí a minimálně jednou, díky čistým záchodům, od menší nehody.

Skvělá káva a tyčinka Red Velvet. Po ránu není nic lepšího.

Sortiment, který zde dostanete je v obou případech skoro stejný nebo alespoň mě to prostě dost splývalo. Jedná se o nejrůznější variace skvělých sendvičů, plněných baget (ne, to nejsou ty stejné, co dostanete u nás na benzínce), ale i sladkých dezertů, koláčů, salátů a ovoce. V každém bistru také mají něco jako polévku dne, případně dvě jídla, jedno masové a jedno vegetariánské. Všechno dostanete do papírových obalů a pokud si ulovíte místo, můžete si to tu i v klidu sníst. Spousta Londýňanů využívá tato bistra i jako dočasné kanceláře, protože tu mají wifi zdarma, takže ulovit místo, může být v některých případech dost problematické. Za nás můžeme rozhodně doporučit skvělý dezert Red Velvet, který prostě nemá chybu.

Five Guys

Už ze zásady nemám moc rád profláknuté věci, o kterých každý hodně mluví a píše a hlavně nešetří nekritickým nadšením. Já vím, je to trochu schizofrenní, když sám píšu blog o Londýnu, ale prostě si rád objevuji věci sám a po svém. Síť restaurací Five Guys se v jednu dobu stala hitem českých youtuberů a Domča mě samozřejmě začala okamžitě zpracovávat, že bez návštěvy tohohle podniku nemůže dál žít. Jak se o něčem mluví na českém Youtube, většinou to pro mě znamená okamžitý a nemilosrdný přesun na černou listinu, ale nakonec jsem se nechal ukecat a musím říct, že na tom konceptu něco je.

Bohužel se nám nepodařilo vyfotit rozbalený burger, protože ho všichni, okamžitě po rozbalení, bez milosti sežrali. Množstvím hranolek se nenechte mást. To celé dostanete do pytle, který vám zasypou asi trojnásobnou porcí.

Na to, že je to vlastně fastfoodový řetězec, je burger hodně dobrý, ale není to nic, z čeho bych nemohl spát. Můžete si ho víceméně poskládat sami a obsluze pak řeknete, jak to chcete. Co je zajímavější je opravdu obří porce hranolek, doplněná o směs koření a vybrané omáčky, které jsou fakt super. Navíc tu mají klasicky neomezený automat na pití, kde mají suverénně největší výběr postmixů, které jsem kdy kde viděl. Valinková cola, limetková cola, višňová cola, variace na Sprite nebo na Fantu a dalších asi 30 variant. Navíc si tu můžete nabrat zdarma a bez omezení do misky neloupané buráky, abyste měli co chroupat, než vyřídí vaší objednávku. Za mě dost dobrá volba.

Camden Market

Camden Market se nachází uprostřed čtvrti Camden a rozkládá se na sever od zdymadla Camden Lock na kanálu Regent's Canal. Camden Market je nezpochybnitelnou mekkou všech milovníků street food a kdo tohle skvělé místo nenavštívil, jako by v Londýně ani nebyl. To, co zde najdete vás, pokud jste milovníci jídla, poznamená na zbytek života a rozhodně to bude jedna z věcí, kvůli které se budete chtít do Londýna ještě někdy vrátit. Nerozporuji, že asi dokážete najít jednotlivá jídla někde jinde na světě ve srovnatelné nebo lepší kvalitě, ale tady jde o tu výjimečnou rozmanitost, koncentrovanou na jednom místě.

Kdo nebyl ve čtvrti Camden, jako by ani nebyl v Londýně. Nejvíc živo je na Camden High Street a Chalk Farm Road a věřte, že tu budete často chodit s otevřenou hubou...

Camden Market není jenom street food, ale jedná se o obrovský trh s velkým množstvím nezávislých a alternativních prodejců, někde tak trochu blešák, jinde trochu antikvariát, vedle módní butik a naproti prodejce albánské keramiky. Courat se zde dá i půl dne a utratit se tady dá tolik, že jediným vaším limitem bude váha vašeho kufru při odbavení zpátečního letu. Jídelní stánky jsou umístěné všude v areálu, ale hlavní centra jídla najdete hned vedle zdymadla a pak na druhé straně trhu, směrem ke stanici Chalk Farm.

Jídelní část u zdymadla je vlastně přístaviště obestavěné dokola stánky s jídlem. Můžete si pochutnávat na místních dobrotách a přitom obdivovat krásné zakotvené narrowboats nebo obdivovat práci obsluhy zdymadla.

Nechci vám kazit radost z objevování a nejlepší mojí radou je, abyste si to tu celé prošli sami, ale přesto vás na několik stálých stánků upozorním. Hned u zdymadla je chlapík, který připravuje skvělé těstoviny, které pro vás ihned po uvaření zamíchá v obrovském bochníku parmezánu, čímž se sýr postupně na horké těstoviny nabaluje a výsledek je prostě božský. Na druhém rohu tohoto náměstíčka pak prodávají skvělé wrapy (tedy maso zabalené do placky) v neuvěřitelných variacích, které nás naprosto uchvátily. Hned naproti prodávají výborné cup cakes a když jsme tam byli naposledy, bylo vtipné, že je prodávala nějaká česká slečna. Svět je prostě malý a Londýn dá šanci každému.

Největší trhák v Tandoori chicken, jsou překvapivě variace na nejrůznější plněné wrapy. Ten na fotce byl s kuřecím masem v těstíčku a byl, jak jinak, božský.

Pokud se ponoříte do úzkých uliček, které vedou do centra trhu, tak hned zkraje nevyhnutelně dorazíte k "asijské" křižovatce, jak jsme si tento koutek interně pojmenovali. Prodejci z několika protilehlých pultů, plných jídla, tu nabízejí indické, čínské a thajské jídlo, který vám ochotně dají ochutnat. Respektive, oni vám ty ochutnávky doslova cpou. Dokonce nás napadlo, že nějaký shánčlivý Čech by se zde dokázal najíst jenom tím, že by postupně obešel všechny stánky a všude ochutnal. Snad se to tu ještě nikdy nestalo a snad ani nestane.

Tohle je ukázka toho, jak zodpovědně tady k jídlu přistupují. Obyčejný stánek s pizzou a v něm pec na dřevo, ve které topí poleny z citronovníku. Výsledek je pochopitelně excelentní, protože majitel je Ital.

Nám v této části asi nejvíc chutná u Thajců, kde nabízejí v podstatě jenom malé kousky masa, smaženého v těstíčku, ke kterým dostanete rýži nebo nudle a několik druhů omáček. Takhle to zní až banálně, ale je to tak děsně dobré, že si pravidelně říkáme, že do toho snad musejí dávat nějaké drogy. A hlavně, krabička stojí pět liber. Doporučuji si to dát napůl, jinak si už nic dalšího nevychutnáte a to by byla škoda. Obecně je potřeba říct, že v Camden Market se najíte za docela příznivé ceny, které jsou často nižší, než třeba ceny, za které seženete jídlo v Praze na různých farmářských trzích. Tolik jenom k té zdejší drahotě.

Ryba a hranolky a výborně připravené plody moře s variací omáček za více, než solidní cenu. I tohle najdete v Camden Market.

Na druhé straně Camden Market, směrem k Chalk Farm, najdete další náměstíčko, kde se dá doslova přejíst k smrti. Kromě stánků je tu i spousta kamenných restaurací, takže výběr je prakticky nekonečný. My jsme tu byli opravdu mockrát, ale stále máme pocit, že jsme tu vlastně nic neochutnali a že to příště musíme určitě napravit. Z kamenných restaurací musím doporučit skvělou rybí restauraci, která se nachází na rohu, hned za zády Amy Winehouse, jejíž socha tu stojí odlitá z bronzu. Dostanete zde nejlepší Fish & Chips, úžasné plody moře a k tomu výborné pivo, to všechno za překvapivě nízké ceny. Když jsme zde ale byli naposledy (listopad 2018), byla restaurace zavřená a stěhovala se přes uličku na druhou stranu, což mě přivádí ještě k jednomu zjištění na které byste měli být připraveni. Camden Market je obrovský živý organismus, který se pochopitelně neustále mění a vyvíjí. Proto si nemůžete být nikdy zcela jisti, že obchod, stánek nebo restauraci, které jste zde navštívili včera, tady najdete i dnes. Jestli si tedy chcete něco koupit nebo něco ochutnat, neříkejte si nikdy, že to  necháte na příště. Žádné příště už tady být nemusí.

China Town

Pokud chcete navštívit skutečnou čínskou čtvrť a nechce se vám přitom opouštět Evropu, je pro vás Londýn jediná šance. Možná namítnete, že i v Praze máme například Sapu nebo, že třeba Prato, město vedle Florencie, je prakticky celé čínské, ale to prostě není to samé. Kromě toho, londýnský China Town má jednu zásadní výhodu - leží v samém centru Londýna na jižním okraji proslulé čtvrti Soho. China Town, který zde začal postupně vznikat od roku 1950 zahrnuje v podstatě 4 ulice a v současné době se pomalu rozrůstá stále více na sever. 

Klasická výkladní skříň běžné čínské restaurace, kterých v čínské čtvrti najdete mraky. Kuchař maso většinou porcuje rovnou za výlohou, což doporučuji povinně shlédnout, jako nezapomenutelnou školu práce se sekáčkem.

Londýnská čínská čtvrť je především o jídle a o ničem jiném. Jestli chcete ochutnat skutečnou "čínu", jste na správném místě. Jasně, ani tady se nevyhnete některým restauracím, které jsou tak trochu pasti na turisty, ale protože je čínská čtvrť opravdu v centru a v okolí je spousta firem a úřadů, chodí sem každý den na jídlo většinou místní. Žádná restaurace si tak nedovolí jít s kvalitou jídla dolů nebo nějak zásadně napálit ceny. 

Večer je China Town doslova magickým místem...

Největší místní trháky jsou, bez diskuze, Dim Sum a Pekingská kachna. Dim Sum jsou malé kousky jídla, nejčastěji plněné knedlíčky, ale také kousky žebírek, smažených krevet nebo různých plněných kuliček a podávají se nejčastěji od rána do brzkého odpoledně. Některé restaurace večer Dim Sum vůbec nepodávají a pokud ano, tak pouze v omezené míře. Jde totiž o to, že na Dim Sum musíte mít speciální směnu, která vám ty stovky knedlíčků bude ručně dělat a pokud byste je podávali celý den, museli byste zaplatit směny dvě. Pro návštěvu některé z místních restaurací si proto zvolte správný čas, pokud jsou Dim Sum právě tím, co toužíte ochutnat. Někdo přirovnává Dim Sum k takovým čínským tapas a za nás je to určitě to nejlepší, co vám můžeme doporučit. Nejčastěji se pochopitelně nabízejí desítky druhů nejrůznějších plněných knedlíčků v klasickém tenkém, rýžovém nebo kynutém těstíčku a dopředu vás varuji, že závislost na nich, vzniká opravdu rychle.

Takový ten pocit, když máte už plný stůl a oni pořád nosí další pařáčky a vy si uvědomíte, že jste si měli lépe přečíst počty kusů...

Pokud mám doporučit konkrétní restauraci, tak je to rozhodně Dumplings' Legend, kterou najdete asi uprostřed Gerrard Street a kterou navštěvuje i následník trůnu, Princ Charles (tedy minimálně dvakrát tu byl). Občas se stává, že stojí před restaurací menší fronta několika lidí, zejména, pokud se jedná o nějakou hodně exponovanou hodinu. Nenechte se ale odradit, protože restaurace zde disponují neuvěřitelným počtem míst a fluktuace hostů je velká. Většinou tedy čekáte maximálně 15 minut a věřte, že se to vyplatí. Fronta totiž bude určitě všude a vy byste mohli skončit jako šílení schizofrenici, pobíhající od dveří ke dveřím, abyste nakonec zemřeli hlady.

Výroba knedlíčků je pro každou restauraci velká atrakce a lákadlo, a vy tak vidíte, jak se přímo ta vaše porce připravuje. Těmto mistrům v Dumplings Legend to šlo proklatě rychle. Odhaduji, že jich vyrobí mnoho tisíc za den.

Chci upozornit ještě na poněkud zvláštní způsob objednávání, speciálně, pokud jdete na zmiňované Dim Sum. Bývá to tak, že každý host nebo celý stůl dostane zpravidla jeden list papíru se všemi vypsanými druhy a variantami Dim Sum a k tomu tužku, kterou u každé položky napíše číslo, které představuje počet porcí. Na tomto místě bych chtěl, hlavně na základě vlastních zkušeností, upozornit, že velká většina porcí, představuje větší počet knedlíčků, než pouze jeden. U malých jsme to předpokládali, ale u velkých nás to opravdu napoprvé zaskočilo. Zejména, když někde nejsou u všech variant napsané počty kusů, ale tato informace je napsaná malým písmem na začátku dané sekce. Je to takové pozitivní matení zákazníka, když jste nakonec příjemně překvapení, že to vlastně není tak drahé, ale na druhou stranu jste frustrovaní, že to nikdy nedokážete sníst.

Londýnské puby

V Londýně pochopitelně nejsou jenom čínské, arabské, italské a další zahraniční restaurace, ale také pravé anglické puby, které se určitě nebojte navštívit. Návštěva takové pravé anglické hospody může na první pohled vypadat poněkud složitě, ale všechno se dá zvládnou, i když třeba nejste jazykově vybaveni na úrovni rodilého mluvčího. Je téměř pravidlem, že skoro všechny místní puby, působí dojmem permanentní narvanosti a to prakticky po celý den (a to prej, že Češi děsně lejou). Prvním úkolem tedy je, urvat někde volný stůl. I když to tak nemusí hned vypadat, většinou se alespoň jeden stůl někde najde nebo se nestyďte k někomu přisednout. Zde je to naprosto běžné, ale zdvořilost na prvním místě, takže je naprosto nutné se nejprve dotázat, zda můžete přisednout, ať nejste za vidláky z východu. Pokud jste v opačné situaci, je naopak slušné, volné místo u stolu poskytnout příchozím.

Takové docela běžné jídlo, které dostanete v běžné anglické hospodě. Degustační burgery s klobáskami a vzadu pastýřský koláč. Mimochodem, ta hnědá omáčka má velkou sílu a je fakt moc dobrá.

V anglických hospodách se tradičně objednává na baru, což je asi proto, že obsluha při tom návalu nemůže mít přehled o tom, jestli někdo neodchází bez placení. Existují i výjimky, ale s nimi spíš nepočítejte. Poté, co tedy ulovíte volný stůl, je dobré vyslat jednoho vyslance na bar, aby objednal a zaplatil kompletní objednávku. Z toho také pramení zdejší zvyk, že vždy pouze jeden člen společnosti platí celou rundu a příště se role vymění. Ono to má svoji logiku, kdyby totiž na bar chodil každý zvlášť, byli by na baru všichni a nikdy by se na vás nedostalo. Jedinou pozitivní věcí je, že objednávku vám potom už ke stolu donesou. Zpravidla vás na baru vybaví vlaječkou nebo vařečkou s číslem a tak obsluha ví, komu co patří.

The Plough, klasická rustikální anglická hospoda s víceméně klasickou nabídkou.

Dobrá hospoda na vyzkoušení je už dříve zmiňovaná Museum Tavern, která leží hned u Britského muzea. Mají zde několik skvělých degustačních menu s britskými klasikami a třeba i vás překvapí obsluha, která na nás spustila pěkně jadrně: "Tak čo si dáte k jedlu vážený?". Jenom nevím, kdo jim tu po tom Brexitu v té hospodě bude obsluhovat, až všechny ty "kluky z východu" pošlou domů. Hned kousek vedle je ještě jedna dobrá hospoda, která se jmenuje Plough a která je ještě více rustikální. Zde se obsluhuje pouze na baru, ale roastbeef s yorkshirským pudinkem byl fajn. Jinak pochopitelně neváhejte a navštivte jakoukoliv místní putyku, která bude vypadat dostatečně rustikálně. My jsme jich prošli několik a nikdy jsme nebyli zklamaní.

Covent Garden

Covent Garden je krásná ukázka viktoriánské tržnice. Dnes už ale původnímu účelu neslouží a místa trhovců zaplnili butiky a kavárny.

Pojmenování Covent Garden se dnes prakticky používá jak pro tuto původní část Londýna, tak konkrétně pro krásnou historickou tržnici, ale také pro královskou operu. Je to podobné, jako, když jdete v Praze na představení do karlínského hudebního divadla, tak taky často řeknete, že jdete na Carmen do Karlína (to jenom na vysvětlenou). Návštěvu tržnice v Covent Garden byste rozhodně neměli vynechat, protože je to zase úplně jiný Londýn, než třeba China Town nebo Camden. Speciálně doporučuji návštěvu blešího trhu, který se nachází hned vedle staré a krásně zrekonstruované budovy tržnice. Pokud potřebujete koupit nějaké kvalitní cetky jako dárky domů a nestihli jste to v Camdenu, je to tady jasná volba. I zde najdete stánky s jídlem a několik bister a restaurací, ale sem se chodí spíš za atmosférou viktoriánské Anglie a korzovat po bulváru. Kromě toho můžete, hned v prostoru náměstíčka na Covent Garden, navštívit i  muzeum dopravy a kousek vedle muzeum Jamese Bonda.

Kam na nákupy

Nesnáším nakupování, ostatně asi jako drtivá většina chlapů. Nesnáším nakupování v Čechách a tím spíš ho nesnáším v zahraničí, ale uznávám, že občas se něco malého koupit vyplatí. Následující slova prosím berte z pohledu muže, který ví, že je občas nutné zajít do obchodu, ale strašně u toho trpí a radši by šel k zubaři, než do Primarku.

Zhruba 90% nakupujících v Primarku tvoří ženy. Muži jsou tu zpravidla pouze v roli nedobrovolného doprovodu.

PrimarkLush, TKmaxx, Boots a další. Tohle je jenom základní výčet obchodů, do kterých bude vaše partnerka v Londýně naprosto určitě chtít jít, takže je potřeba se s tím nějak poprat. Hlavní nákupní zóna, je bezesporu Oxford Street. Tato, asi dva kilometry dlouhá, nákupní tepna vede od Marble Arch, kde najdete jeden Primark (z pohledu Domči ten horší), až k zastávce metra Tottenham Court Road, kde je druhý Primark (ten lepší). Mezi tím najdete dva kilometry čirého konzumního šílenství, které si na slabších jedincích vybírá svoji daň. Opravdu se mi jednou stalo, že se mi udělalo lehce nevolno, když jsem byl z přeplněné ulice zavlečen do prodejny Lush, který voní a vypadá jako alchymistická dílna a ze které ženy, z pro mě nepochopitelného důvodu, propadají nekontrolovanému šílenství. Koncentrace výparů tam ale byla tak vysoká, že jsem dostal solidní astmatický záchvat, ačkoliv nejsem astmatik.

Střídačka odložených mužů v Primarku. Jeden borec se mě optal, jestli má moje holka mojí kreditku. Když jsem odvětil, že ano, tak mi s ustaraným výrazem řekl, že to je veliká chyba. Asi měl špatné zkušenosti.

Samotné peklo na zemi je pochopitelně Primark. V Londýně to v Primarku vypadá jako totální oslava anarchie a chaosu. Zcela zhypnotizované ženy pobíhají mezi regály a všechny mají v očích naprosto nepřítomný výraz, který zřejmě znamená, že veškeré mozkové kapacity mají využity pro nákupní mód.  Všude se přitom válí zboží, které se z různých důvodů nějak přemístilo z věšáků a regálů na zem. Ve výtahu jsem tady třeba potkal kluka, který si pro sebe mumlal: "nechápu, co jsem tady tu hodinu dělal, takové plýtvání časem, to je strašné". Ti méně zkušení muži jsou zde využiti jako nosiči, případně jako dočasné věšáky a ti zkušenější míří na "střídačku". Ano, skutečně zde existuje něco, jako odkladiště odložených mužů, kteří si zde mohou dát občerstvení a u stolků nebo na pohovkách čekat, až jim jejich ženy zruinují kartu. Tady mě strašně potěšila chlapská sounáležitost, kdy jsem, marně hledaje volné místo, uviděl jiného odloženého muže, který na mě spiklenecky mrknul, posunul se na lavici kus stranou, čímž mi uvolnil místo, a povídá: "Vítej v klubu..."

Na závěr ještě obrázek krásného zdymadla vedle Camden Market, které by bylo škoda vám neukázat. Vrata se otevírají ručně a když proplouvá nějaký člun, je to docela romantika.

A protože nechci končit takhle ofenzivně vůči té lepší polovině lidstva, tak chci především poděkovat všem, kdo jste to dočetli až sem. Pevně doufám, že se vám můj blog o Londýnu líbil a že se třeba někdy, někde, ale nejlépe přímo v Londýně, potkáme.

Autor: Michal Hruška | úterý 26.2.2019 13:47 | karma článku: 27,72 | přečteno: 4336x
  • Další články autora

Michal Hruška

Italské výletování (2) Basilicata a Apulie

Basilicata a Apulie jsou části Itálie, které jsou, určitě neprávem, tak trochu ve stínu svých známějších sousedů. V tomto článku se pokusím vysvětlit, proč je to škoda a proč je dobré tyto části Itálie navštívit.

1.4.2024 v 17:37 | Karma: 15,82 | Přečteno: 218x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Italské výletování (1) Riviéra Amalfi

Riviéra, pojmenovaná podle města Amalfi je jednou z nejkrásnějších, ale také nejfrekventovanějších oblastí Itálie. Pokusím se nastínit svůj pohled na to, jak si toto nádherné místo užít a přitom přežít ve zdraví.

29.10.2023 v 18:10 | Karma: 20,45 | Přečteno: 367x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Rhodos 2021 (3) - Kousnutí šíleným lemurem

Kam vyrazit na výlet, když už vás nebaví válení se na pláži? Farma zvířátek, která lze krmit. Pokousání od šíleného lemura. Náročná cesta zpět na hotel. Návštěva místní nemocnice a večerní koupání se zavázanou rukou.

13.1.2022 v 0:53 | Karma: 19,25 | Přečteno: 564x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Rhodos 2021 (2) - Půjčujeme si skůtr

Snídaně s covidovým opatřením. Pláže, čisté moře a plážové resorty. Starobylý Rhodos a jeho historie jako středověké pevnosti. Volba dopravního prostředku a zkušenosti s dopravou.

29.12.2021 v 13:47 | Karma: 16,10 | Přečteno: 863x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Rhodos 2021 (1) - Jak se tam dostat a kde se ubytovat

Kam vyrazíme? S kým poletíme? Kde se ubytujeme? Spousta otázek, na které se nám nakonec podařilo docela rychle najít odpovědi. Nakonec to vyhrál Rhodos a rozhodně jsme udělali dobře. Zde nabízím několik postřehů z naší cesty.

18.12.2021 v 19:26 | Karma: 24,48 | Přečteno: 966x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (15) Shrnutí a celkové dojmy

Ještě jednou a naposledy, poslední ohlédnutí za naší cestou do USA, která proběhla na podzim 2019, tedy v době, kdy koronavirová pandemie zrovna začínala v Číně, ale nikdo o tom ještě nevěděl.

20.6.2021 v 20:50 | Karma: 28,26 | Přečteno: 874x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (14) New York, den poslední... před koronavirovou krizí

Dnes navštívíme letadlovou loď Intrepid. Prohlédneme si další raketoplán a ponorku s jadernými střelami. Vyzkoušíme si, jak se jezdí po New Yorku taxíkem, navštívíme Empire State Building a nakonec vyrazíme na zaplivané letiště.

18.3.2021 v 1:02 | Karma: 21,77 | Přečteno: 595x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (13) New York, den druhý... před koronavirovou krizí

Dnes se konečně dobře nasnídáme. Dvakrát si prohlédneme Sochu svobody a projedeme se lodí. Konečně spatříme Broadway a nachodíme přes 20 km. K obědu si dáme Dim Sum v Čínské čtvrti a k večeři si objednáme pravou Plzeň bez pěny.

26.10.2020 v 23:44 | Karma: 21,29 | Přečteno: 649x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (12) New York, New York... před koronavirovou krizí

Dnes konečně dorazíme do cílového města našeho putování, do slavného velkého jablka. Propleteme se dopravou přes Manhattan, vyzkoušíme si místní dopravu a zajdeme si na roh pro něco k snědku. A také se rozloučíme s naším autem.

10.7.2020 v 10:55 | Karma: 24,18 | Přečteno: 912x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (11) Philadelphia a návštěva nekonečného baseballového zápasu

Dnes se přesuneme z hlavního města do Filadelfie. Prohlédneme si Zvon svobody a Rockyho schody. Navštívíme baseballový zápas, kde si koupíme cheesesteak. A také si vyzkoušíme, jak se v USA bydlí v pravém barevném ghettu.

24.4.2020 v 0:48 | Karma: 18,50 | Přečteno: 690x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (10) Washington DC, den druhý

Dnes se, již v kompletní sestavě, vypravíme za úžasnými sbírkami Národní galerie. S Domčou se podíváme také k Bílému domu a na křižovatce zamáváme Doníkovi. A večer si vyzkoušíme, jak chutná v USA vietnamská kuchyně.

10.3.2020 v 20:55 | Karma: 19,97 | Přečteno: 709x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (9) Washington DC, den první

Dnes s Jirkou navštívíme museum letectví a kosmonautiky, National Mall, Washingtonův monument a Lincolnův památník. Ujedeme 25 kilometrů na kole a zaplatíme za to majlant. A večer si s Domčou objednáme humra a mísu darů moře.

9.2.2020 v 23:43 | Karma: 20,33 | Přečteno: 684x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (8) Kitty Hawk, Norfolk a příjezd do Washingtonu

Dnes se vykoupeme v moři. Vysvětlíme uklízečce, kde je Evropa. Vyrazíme z Kitty Hawk, přes Norfolk, do Washingtonu DC. Budeme obdivovat bitevní a letadlové lodě. A večer si objednáme jídlo s donáškou až na hotel.

9.1.2020 v 0:25 | Karma: 20,89 | Přečteno: 701x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (7) Za původními obyvateli z kmene Cherokee

Dnes uvidíme pravé Indiány. Navštívíme muzeum původních obyvatel z kmene Cherokee. Pokusíme si koupit suvenýry. Vyjedeme na nejvyšší horu národního parku Great Smoky Mountains. A večer si dáme v Kitty Hawk něco ve fast foodu.

30.12.2019 v 14:35 | Karma: 21,10 | Přečteno: 730x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (6) Vzhůru do Národního parku Smoky Mountains

Dnes vyrazíme od oceánu do hor Smoky Mountains. Uvidíme, jak roste bavlna na polích. Prohlédneme si pravý americký vidlákov. Málem nás zatkne místní drsňácký policista v černých brýlích. A večer si objednáme kupu smaženého jídla.

14.12.2019 v 23:54 | Karma: 22,79 | Přečteno: 791x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (5) St. Augustine, nejstarší město v USA

Dnes opustíme Orlando a zamíříme severu vstříc. Navštívíme St. Augustine, nejstarší město v USA. Prohlédneme si pravý americký venkov a nasajeme trochu vidlácké ultrapravicové atmosféry. A Domča si objedná burger u McDonald's.

8.12.2019 v 1:46 | Karma: 24,02 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (4) Bažiny a krokodýli

Florida je, mimo jiné, země pokrytá močály a bažinami, ve kterých žijí tisíce krokodýlů a jiné podobné havěti. Asi bychom nemohli tvrdit, že jsme byli na Floridě, pokud bychom se neprojeli bažinami na lodi a neviděli krokodýla.

12.11.2019 v 0:35 | Karma: 23,02 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (3) Zábavní parky v Orlandu

Orlando je městem zábavy a tak jsme se, v rámci našeho road tripu po USA, nemohli vyhnout návštěvě zábavního parku. Byl to sice docela útok na naše peněženky, ale ustáli jsme to a zážitek to byl nezapomenutelný.

27.10.2019 v 18:53 | Karma: 23,26 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (2) Návštěva v NASA

Dnešek jsme, v rámci našeho road tripu, věnovali návštěvě Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral. Je to místo, které by měl navštívit každý, kdo se někdy vyskytne poblíž. Odsud se totiž stále ještě létá "ke hvězdám".

19.10.2019 v 7:57 | Karma: 25,38 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Cestování

Michal Hruška

Výlet do USA (1) Vyrážíme na Floridu

Rádi cestujeme a každý rok vyrážíme na jednu delší cestu do dalekých krajin. Letos padla konečně volba na USA a tak jsme ve třech projeli skoro celé východní pobřeží z Orlanda až do New Yorku. Snad vás tedy moje zápisky pobaví.

12.10.2019 v 20:52 | Karma: 27,65 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 36
  • Celková karma 15,82
  • Průměrná čtenost 1096x
Každý rok se snažím využít dovolenou k cestám za dobrodružstvím a proto jezdím většinou tam, kam se běžný český turista nechystá nebo kam se většinou nechystá na vlastní pěst. Zásadně nejezdím s cestovními kancelářemi a snažím se vždy všechno organizovat sám, často dost "na punk".